Actueel -> Nieuws -> Maak kennis met de vertrouwenspersoon bij SVOD
Lesrooster komende periode
Vertrouwenscontactpersoon
Nieuwsbrief oktober 2021
Nieuwsbrief september 2021
Maak kennis met de vertrouwenspersoon bij SVOD
Nieuwsbrief augustus 2021
Doneer jij ook voor Fonds Gehandicaptensport?
Lesrooster ijsbaan vanaf dinsdag 6 april
Sporten bij de ijsbaan
Noodkreet: bestuursleden gezocht
Lesrooster buiten sporten vanaf 15 februari 2021
Extra nieuwsbrief ivm corona 14 december
Nieuwsbrief november
Extra nieuwsbrief ivm corona 6 oktober
Nieuwsbrief oktober 2020
Extra nieuwsbrief ivm corona 15 oktober
Nieuwsbrief september 2020
Koop online loten van de Grote Clubactie
Nieuwsbrief augustus 2020
Nieuwsbrief juni 2020
Extra bericht over tijdelijk rooster
Tijdelijk rooster vanaf 18 mei
Extra nieuwsbrief ivm corona 13 mei 202
Extra nieuwsbrief ivm corona 21 april 2020
Extra Nieuwsbrief ivm Corona 18 Maart 2020
CORONAVIRUS
Nieuwsbrief januari 2020
BZ en L-TAD steken de dames van SVOD Ritmische Gymnastiek in nieuw jasje
NIEUW BIJ SVOD : Musical Dans
SVOD Dans gaat fout
Auditie SVOD Dans
Mei vakantie
SVOD Dans in de prijzen bij NK jazzdans
Algemene Ledenvergadering
Uitvoering 23 maart
Nieuwsbrief september
Artikel Jongensturnen op InDeBuurt.nl
Jan Hoeve 50 jaar docent SVOD
Nieuwsbrief juni
De audities komen er aan!!!
SVOD scoort met Salland Clubactie
SVOD Turnster Eugenie Steg Regio Kampioen Overijssel
SVOD turnsters plaatsen zich voor landelijke wedstrijden
Legpenning voor Ria van Leeuwen, Rieki den Besten en Riet Beumer
Nieuwjaarsreceptie
Nieuwe tarieven 2018
Het gezicht achter de Salland Clubactie
Grote clubactie
Wijziging contributies
NK Zilver voor Lina Lenselink in Ahoy
Lina Lenselink 9e van Nederland in categorie pupil 2 N1
Contributies 2016
SVOD pakt goud op minitramp bij Provinciale springwedstrijden
Vrijwilligers Gezocht
Zilveren medaille SVOD-er Kees Huisman bij NK Trampolinespringen
SVOD turnster Lina Lenselink Nederlands Kampioen op sprong
Dance2Demo
Goud voor Hannah Logchies en Sara van Disseldorp tijdens internationaal turntoernooi
Jervin Leisink en Kiran Bhageloe Districtskampioenen Regio Oost
SVOD turnsters goed voor 3 medailles bij de Zwitserse Alpencup
Brons voor FAME SVOD turnster Evita Bartels

Maak kennis met de vertrouwenspersoon bij SVOD

Publicatie: 12-09-2021

Bericht van Lydia Westerhof

Voor de zomervakantie werd ik door het bestuur benaderd met de vraag of ik als vertrouwenspersoon bij SVOD aan de slag wilde gaan. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur, hebben we afgesproken dat ik vanaf dit seizoen deze rol ga oppakken. Bij deze wil ik me graag voorstellen.

Ik ben Lydia Westerhof, 44 jaar oud, getrouwd en heb 3 kinderen. Mijn zoontje zit al vanaf zijn 3e jaar met veel plezier bij de Special Gym van SVOD, hij is inmiddels 9 jaar en vindt het nog steeds ontzettend leuk. Mijn beide dochters, 11 en 13 jaar oud, zijn begonnen bij de kleutergym en zijn vervolgens overgestapt op Ritmische Gymnastiek. Zelf heb ik van alles en nog wat gedaan wat sport betreft: zwemmen, hardlopen, fitness, moderne dans, Afrikaanse dans, kickboksen, aerobics, jazz dance, voetbal, basketbal en hockey. Tegenwoordig wandel ik een paar keer per week en geniet daar enorm van.

Toen ik nadacht over de vraag of ik de rol van vertrouwenspersoon wil vervullen, moest ik denken aan mijn eigen ervaringen bij verschillende sportverenigingen in mijn kindertijd. Zo was ik vroeger gek op voetballen. Dag in dag uit was ik buiten op het veldje achter ons huis te vinden waar ik samen met de buurtkinderen aan het voetballen was. Op mijn 10e mocht ik van mijn moeder ‘echt’ op voetbal bij een vereniging. Ik was superblij, een echt voetbalteam, echte trainingen en echte wedstrijden, fantastisch. De eerste trainingen gingen goed, ik was al redelijk handig met de bal omdat ik al zoveel op straat had geoefend, dus ik kon goed met het niveau meekomen. Ik moest wel wennen aan het team waar ik in was geplaatst. Dit team bestond uit een groep kinderen die al veel langer ‘echt’ op voetbal zaten en waar iedereen elkaar al kende. Het lukte me niet goed aansluiting te vinden, hoe goed ik ook mijn best deed met voetballen en met aardig zijn. De andere kinderen deden geen moeite mij op te nemen in het team, begonnen mij buiten te sluiten en ‘grapjes’ over mij te maken. Ik voelde me daardoor steeds meer alleen en werd erg onzeker. Mijn voetbalspel ging achteruit, ik durfde niet meer om de bal te vragen en kreeg slappe benen als ik voor het goal stond om te scoren, wat daardoor dus ook niet lukte. Met steeds meer tegenzin ging ik naar de trainingen toe, ik begon smoesjes te verzinnen om niet te hoeven gaan en ging met een knoop in mijn maag naar de wedstrijden toe. Uiteindelijk besloot mijn moeder dat ik dan maar met voetbal moest stoppen, want het moet wel leuk zijn toch, zei ze. Nou daar had ze gelijk in. Wat ik achteraf gezien heel jammer vind is dat ik door deze ervaring helemaal gestopt ben met voetballen, iets waar ik veel plezier in had en waar ik ook best goed in was. Hoe anders was het geweest als ik ‘gewoon’ geaccepteerd werd, als ik onderdeel was geworden van het team, als ik niet gepest werd en niet buitengesloten werd. Wat als ik een veilige omgeving had gehad, waar ik met plezier samen met anderen de sport kon beoefenen die ik zo leuk vond?

De gedachte aan deze persoonlijke ervaring was voor mij één van de redenen om te besluiten de rol van vertrouwenspersoon bij SVOD op me te nemen.

Plezier is een belangrijk onderdeel van sportbeoefening. Plezier zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft, dat je je kunt ontwikkelen op sportief vlak, maar ook op sociaal en persoonlijk vlak. De basis hiervoor is veiligheid, je hebt een veilige omgeving nodig om met plezier te kunnen sporten. Ik wil hier graag als vertrouwenspersoon een rol in spelen en aan bijdragen.

Binnen mijn werk bij de politie heb ik met heel veel verschillende mensen gesprekken gevoerd, waarbij ieder gesprek weer nieuw is. Niemand is hetzelfde en dat vind ik fantastisch. Mijn uitgangspunt is ieder keer weer: Ik kijk op niemand neer, ik kijk tegen niemand op, in beginsel zijn we gelijkwaardig en heb ik respect voor de ander, ongeacht wie ik voor me heb zitten. Dit uitgangspunt zal ik ook meenemen in mijn rol als vertrouwenspersoon.

Tot slot. Om op goede manier invulling te kunnen geven aan deze rol binnen de vereniging ga ik op korte termijn de cursus “Vertrouwenspersoon binnen de sport” volgen. Na het afronden van deze cursus zal ik met een inhoudelijke update over deze functie binnen SVOD komen. Ik zal dan ook terugkomen op het onderwerp: Een veilige sportomgeving voor alle betrokkenen; sporters, trainers, ouders, vrijwilligers enzovoort.

Mocht je naar aanleiding van dit stuk, of gewoon in het algemeen over dit onderwerp al vragen hebben, opmerkingen en/ of tips: Ik ben bereikbaar via mailadres: vertrouwenspersoon@svod.nl.

Hartelijke groet,
Lydia


 

KEI13
Wezenland 582
Deventer
Sportcentrum De Scheg
Piet van Donkplein 1
Deventer
© 1997 - 2021 SVOD Deventer
Alle rechten voorbehouden