Actueel -> Nieuws Archief -> Ook 1e Divisie turnsters FAME-SVOD plaatsen zich voor Nederlands kampioenschap.

Ook 1e Divisie turnsters FAME-SVOD plaatsen zich voor Nederlands kampioenschap.

Publicatie: 24-04-2013

Op 20 en 21 april werden in Leek de halve finales voor de 1e divisie gehouden. Eigenlijk de belangrijkste wedstrijd van het seizoen omdat er alleen op dit moment startbewijzen voor het Nederlands kampioenschap te halen zijn.

De pupillen 2 turnsters Babette Barneveld, Noobi Kleine Schaars en Sefanja Timisela maakten ondanks een lange, vroege reis een zeer goede start op het toestel brug. De 3 strakke brugoefeningen werden gewaardeerd door de jury en vol vertrouwen konden we naar het volgende toestel. Babette startte haar balkoefening goed, alleen toen ze toch trachtte haar element achterover te proberen ging het mis. De teleurstelling was te groot om haar oefening mooi uit te turnen en hiermee was de kans op doorstroming naar het NK verkeken. Noobi ging ontspannen haar oefening in omdat ze normaal gesproken een stabiele balkoefening neerzet. Ergens ging het toch mis want Noobi moest, tot haar eigen verbazing, maar liefst 3 keer de balk verlaten. Ook voor haar werd de kans het NK te halen dus wel heel klein. Sefanja kreeg echter vleugels toen ze een voor haar nieuw element voor het eerst haalde en kwam juichend van de balk. Ook de jury was onder de indruk en met een 13.1, het 5e cijfer van vandaag plaatste ze zich als reserve-turnster voor de balkfinale op het NK.

Op vloer herpakte de dames zich gelukkig, Babette turnde voor het eerst weer een volledige oefening en deed dit stabiel. Ook haar sprongen op het laatste toestel zagen er goed verzorgd uit maar ze moest genoegen nemen met een ondankbare 23e plaats. Op vloer mist Sefanja nog wat in haar acrobatiek maar maakt dit goed te maken door haar ruime sprongen en mooie presentatie. Met 2 degelijke sprongen eindigde Sefanja als 9e in de meerkamp en plaatste zich gemakkelijk voor haar eerste NK! Voor Noobi waren alle kleinigheidjes nu belangrijk en op vloer koos ze voor een basisoefening. Vooraf had ze alles uitgedacht om te laten zien dat ze op het NK thuis hoort. Haar presentatie op vloer werd beloond met een 12.45 en hiermee voorzichtig toch terug in de race. Op sprong toonde werd besloten volle bak te gaan en met een schroefsalto de wedstrijd te eindigen. De spanning was, zowel in de zaal als op de tribune, groot en angstvallig werd het scorebord in de gaten gehouden. Noobi’s vechtlust werd beloond want daar waar 18 pupillen doorstromen naar het NK wist Noobi de 17e plaats te bezetten.

’s Middags was het podium voor de jarige Iris Teunisse. In de zware jeugdcategorie waren er tot nu toe nog geen klappen gevallen maar moest het deelnemersveld dit weekend meer dan gehalveerd worden. Ondanks de zenuwen startte Iris met 2 verschillende Tsukahara’s op sprong haar wedstrijd goed. Op brug was er met inturnen al te zien dat ze zichzelf niet helemaal onder controle had en tijdens de wedstrijd moest ze de brug dan ook een keer verlaten. Iris leek zich te herpakken op het toestel balk maar tijdens haar oefening ging ze aan het denken en moest ze ook hier het toestel verlaten. De teleurstelling was groot toen ze na 3 onderdelen 2,5 punt achterstand had. Ook de rest van het deelnemersveld maakte fouten maar ondanks een strakke vloeroefening was het niet meer mogelijk om in de top 10 te eindigen. Totaal eindigde Iris als 14e in de meerkamp maar door haar goede prestatie op sprong plaats Iris zich als 1e voor de sprongfinale op het NK in Opmeer.

Ook op zondag was FAME SVOD vertegenwoordigd in Leek. Pupil talentdivisie Sara van Disseldorp turnde in de vroege ochtend haar 2e voorwedstrijd. Ze kende een redelijk goede start op het onderdeel sprong. Maar toen ze zich klaar wilde maken voor het volgende onderdeel brak er paniek uit. Sara was haar bandjes vergeten waarmee ze aan de rekstok vastgemaakt wordt . Tijdens het inturnen werd er naarstig gezocht naar een alternatief. Of het nu kwam door de zenuwen of door het formaat van de daar aanwezige slaufjes is niet te zeggen, maar Sara kon geen grip meer vinden en viel uit het rek wat een bult op haar voorhoofd opleverde. Gelukkig kon ze op het laatste nippertje bandjes lenen van een collega turnster uit Nijmegen en kon ze alsnog haar oefening turnen. Aangedaan door de hele gebeurtenis, kwam de oefening niet echt goed uit de verf.

Ook de oefening op balk liep niet geheel naar wens en moest ze het toestel  meerdere malen voortijdig verlaten. Bij hert laatste toestel wist Sara zich gelukkig te herstellen en zette een strakke oefening neer, die terecht beloond werd met de 3e score! Een leerzame ervaring die Sara wellicht niet snel zal vergeten. Maar voor haar zijn er over enkele weken nog nieuwe kansen tijdens de 3e en laatste voorwedstrijd in Dordrecht.

In wedstrijd 4 was het de beurt aan juniore Kim Scholte van Mast. Wegens omstandigheden had Kim de laatste weken minimaal getraind en dat was in alles te merken. Kim startte op de evenwichtsbalk, wat normaal gezien een van haar sterkste onderdelen is. Helaas vandaag niet, want een val bij haar losse radslag en arabier verbinding kostte haar veel punten. Op vloer turnde Kim een nette oefening, maar viel de score wat tegen. Bij Pegasus  liet Kim een matige eerste sprong zien, waardoor er gekozen werd om geen risico te nemen en nogmaals dezelfde  tsukahara  gehoekt uit te voeren.  Tot slot moest Kim een gevecht leveren op de brug. Door een te kort aan kracht was het worstellen om op het toestel te blijven. Na een mislukte oefening was het oordeel van de jury nog mild, maar kon Kim plaatsing voor het NK verder vergeten en is het landelijke turnseizoen over. Maar voor Kim en alle andere turnsters van FAME SVOD staan er nog enkele (buitenlandse ) invitatietoernooien voor de deur, waaronder het internationale toernooi dat op 29 en 30 juni in Deventer gehouden zal worden.

KEI13
Wezenland 582
Deventer
Sportcentrum De Scheg
Piet van Donkplein 1
Deventer
© 1997 - 2023 SVOD Deventer
Alle rechten voorbehouden